Když jsem byla menší, velmi ráda jsem četla řecké mýty a báje. A vždy když jsem si přečetla něco o ambrózií, božském nektary, kteří pochlipkávali bohové na Olympu, přemohla mě zvědavost, jak ta ambrózie asi tak chutná. Garantuji vám, že když poprvé ochutnáte Mimosa, budete přesvědčeni, že mýtická ambrózie musela chutnat přesně takto :)
Takže, pojďme si nejprve říci, co to ta mimosa vlastně je. Mimosa (nebo po našem spíše mimóza) je míchaný nápoj, který je mimořádně jednoduchý a mimořádně chutný. Připravit by ho mělo zvládnout i úplné barmanské dřevo, protože k jeho vytvoření potřebujeme jen dvě ingredience. Mimóza je strom vyskytující se často ve Středomoří a tropických oblastech, který má opojně vonící květy s charakteristickou žlutou barvou. Pravděpodobně odtud také vzniklo pojmenování tohoto drinku. Proslýchá se, že Mimosa vynalezl již v roce 1925 Frank Meier v Hôtel Ritz Paris.
Takže, pojďme si nejprve říci, co to ta mimosa vlastně je. Mimosa (nebo po našem spíše mimóza) je míchaný nápoj, který je mimořádně jednoduchý a mimořádně chutný. Připravit by ho mělo zvládnout i úplné barmanské dřevo, protože k jeho vytvoření potřebujeme jen dvě ingredience. Mimóza je strom vyskytující se často ve Středomoří a tropických oblastech, který má opojně vonící květy s charakteristickou žlutou barvou. Pravděpodobně odtud také vzniklo pojmenování tohoto drinku. Proslýchá se, že Mimosa vynalezl již v roce 1925 Frank Meier v Hôtel Ritz Paris.
Nápoj
má tedy již poměrně dlouhou historii a neodmyslitelně se spojuje tak
trochu se snobizmem, neboť z poloviny ho tvoří pravé šampaňské. Na Mimosa cocktail narazíte na svatbách, kde se vyskytuje jako přípitek, nebo se podává jako součást brunche. Mimosa se součástí brunche nestala náhodou. Je
totiž známo, že lidé si brunch většinou dopřávají v sobotu nebo v
neděli, přičemž není nic neobvyklého, že mají za sebou bujarou noc a
množství vypitého alkoholu. Metodou pokus-omyl se přišlo na to, že mimosa je skvělý vyprošťovák. Ve
smyslu klín se klínem vybíjí se na během vydatného brunch vypije mimosa
(ale jen jedna!) A nepříjemné kocovině můžete zamávat na rozloučenou. Pokud to přeženete s alkoholem, je dobré do těla dostat čím dříve vitamin C, který Vám nastartuje činnost jater. Takto posílená játra urychlí vyloučení toxinů z těla a Vy se budete už brzy cítit jako znovu zrození. Proč ale vzpomínám vitamin C? Neboť čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva tvoří druhý díl míchaného drinku mimosa.
Dobře, dost už bylo obkecávania, pojďme rovnou na věc. Co budete na přípravu tohoto lahodného nápoje potřebovat? Jak jsem zmiňovala, jen dvě ingredience.
Šampaňské (nebo šumivé víno)
Pomeranče na pomerančovou šťávu
A nyní k samotné přípravě. Pokud si koupíte pravé šampaňské (ne Huberta - to je šumivé víno;)), pak se o chuť nemusíte starat, neboť určitě nešlápnete vedle. To, že pravé šampaňské je tak drahé má svůj důvod. Pokud Vám to finanční možnosti nedovolují, kupte si šumivé víno, ale pozor, dbejte na to, aby bylo suché. Nekupujte si sladké šumivé víno, to úplně pokazí chuť Mimosa cocktailu. Odložte víno nebo šampaňské do lednice a nechte ho důkladně vychladit. Nyní přicházejí na řadu pomeranče. Kolik pomerančů musíte odšťavnit záleží jen na Vás a od toho, kolika lidem budete Mimosa podávat. Když budete mít šťávu připravenou, přelijte ji přes sítko, aby se v něm zachytila dužina. Potom šťávu dejte také vychladit. To aby byly obě ingredience pořádně vychlazené je mimořádně důležité, aby mimosa byla osvěžující a jiskřivá, tak, jak má být. Pomerančovou šťávu a šampaňské nalévejte do flétnový sklenic na šampaňské poměrem 1: 1.
Nyní Vám nezbývá jen si Upila. Pokud by Vás náhodou zajímalo, jak se tváří osoba, což poprvé ochutná Mimosa, mám pro Vás i názornou ukázku :)
Dobře, dost už bylo obkecávania, pojďme rovnou na věc. Co budete na přípravu tohoto lahodného nápoje potřebovat? Jak jsem zmiňovala, jen dvě ingredience.
Šampaňské (nebo šumivé víno)
Pomeranče na pomerančovou šťávu
A nyní k samotné přípravě. Pokud si koupíte pravé šampaňské (ne Huberta - to je šumivé víno;)), pak se o chuť nemusíte starat, neboť určitě nešlápnete vedle. To, že pravé šampaňské je tak drahé má svůj důvod. Pokud Vám to finanční možnosti nedovolují, kupte si šumivé víno, ale pozor, dbejte na to, aby bylo suché. Nekupujte si sladké šumivé víno, to úplně pokazí chuť Mimosa cocktailu. Odložte víno nebo šampaňské do lednice a nechte ho důkladně vychladit. Nyní přicházejí na řadu pomeranče. Kolik pomerančů musíte odšťavnit záleží jen na Vás a od toho, kolika lidem budete Mimosa podávat. Když budete mít šťávu připravenou, přelijte ji přes sítko, aby se v něm zachytila dužina. Potom šťávu dejte také vychladit. To aby byly obě ingredience pořádně vychlazené je mimořádně důležité, aby mimosa byla osvěžující a jiskřivá, tak, jak má být. Pomerančovou šťávu a šampaňské nalévejte do flétnový sklenic na šampaňské poměrem 1: 1.
Nyní Vám nezbývá jen si Upila. Pokud by Vás náhodou zajímalo, jak se tváří osoba, což poprvé ochutná Mimosa, mám pro Vás i názornou ukázku :)
Na zdraví!