Pokud máte rádi
chuť nebo vůni levandule, pak Vám jistě nezaškodí mít doma po
ruce levandulový sirup. S tímto sirupem můžete ochucovat kávu,
čaj, alkoholické, ale i nealkoholické koktejly, nebo jej
přidávejte do dezertů.
Potřebné ingredience:
2 šálky vody
1 šálek cukru
4 polévkové lžíce levandulových květů (čerstvých nebo sušených)
Postup
Smíchejte vodu, cukr a levandulové květy a postupně tuto směs přiveďte k varu. Nechte sirup vřít několik minut a promíchávejte až dokud se cukr zcela nerozpustí. Potom sirup odstavte z plotny a nechte ho vychladnout asi tak půlhodinu. Přeceďte přes sítko, aby Vám v sirupu neplavali levandulové květy a přelijte ho do skleněné láhve s uzávěrem. V lednici Vám takto připravený levandulový sirup vydrží přibližně měsíc.
Potřebné ingredience:
2 šálky vody
1 šálek cukru
4 polévkové lžíce levandulových květů (čerstvých nebo sušených)
Postup
Smíchejte vodu, cukr a levandulové květy a postupně tuto směs přiveďte k varu. Nechte sirup vřít několik minut a promíchávejte až dokud se cukr zcela nerozpustí. Potom sirup odstavte z plotny a nechte ho vychladnout asi tak půlhodinu. Přeceďte přes sítko, aby Vám v sirupu neplavali levandulové květy a přelijte ho do skleněné láhve s uzávěrem. V lednici Vám takto připravený levandulový sirup vydrží přibližně měsíc.
![]() |
perpetuallychic.com |
![]() |
perpetuallychic.com |
Pozn. V některých
receptech na levandulový sirup se dočtete, že byste měli dát
více cukru. Pokud přidáte více cukru, tak sirup bude logicky
sladší a hustší. Pokud chcete také dosáhnout výraznější
levandulovou chuť a aroma, pak přidejte levandulové květy. S
poměrem jednotlivých surovin se třeba trochu pohrát, abyste
získali levandulový sirup přesně podle svého gusta :)
Levandulový sirup můžete použít při pečení dezertů, polijte
si nim palačinky, zmrzlinu, zkrátka, fantazii se meze nekladou!