Recept: Čokoládová pěna - Chocolate Mousse

Umíte si představit lepší dezert jako ten, který se doslova rozplývá na jazyku? Já ne. A umíte si představit něco, co se rozplývá na jazyku více, než čokoládová pěna? Já ne. Proto Vám na tomto blogu přináším na ni recept.

Čokoládová pěna (Chocolate Mousse) je překvapivě velmi lehká na přípravu a je to dezert, který Vám vyslouží množství komplimentů. V podstatě jsem zkoušela spoustu receptů na čokoládovou pěnu, ale téměř ani jeden se mi nezamlouval. Všechny mé pokusy skončily fňukáním nad nezdařeným dezertem nebo frustrovaným vyjídáním čokolády. Čokoládová pěna mi však nedala spát a když jsem metodou pokus a omyl přišla k tomuto receptu, v mé hlavě se rozezněly andělské chorály. Takže, co budete na čokoládovou pěnu potřebovat?
foodnetwork.com


Ingredience (8 porcí):

    2 celá vejce

    600 ml studené smetany

    240 g krystalového cukru

    170 - 200 g kvalitní polosladké čokolády (čokoládové dražé je nejlepší)

Vejce vymixujte dotuha spolu s krystalovým cukrem. Pak si v hrnci dejte ohřát 250 ml smetany ke šlehání tak, aby byla horká, ale aby nevřela. Odstavte hrnec. Postupně s mixérem vmíchejte do horké smetany rozmíchané vejce s cukrem (dávejte pozor, aby se Vám z nich neudělala smaženice - z toho důvodu nemůže být smetana příliš horká). Opět postavte tuto směs na sporák a míchejte ji konstantně 5 - 10 minut, dokud více nezhoustne. Poté přidejte čokoládu / čokoládové dražé.  Směs míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a celá směs se nespojí dohromady. Pak šup s ní do lednice na dvě hodiny (nebo více podle potřeby), dokud se zcela nevychladí a neztuhne. Nezaškodí tuto směs občas v chladničce zkontrolovat a promíchat. Čokoládová směs by měla být po vychlazení velmi tuhá. Zbytek smetany vymíchejte na šlehačku, která by měla být také tuhá. Šlehačku smíchejte s čokoládou dokud se dokonale nepropojíte a nevznikne Vám hladká pěna.
chocolate.wikia.com

Čokoládovou pěnu můžete s lžící porcovat do dezertních pohárů nebo misek, nebo můžete ji do nich nastříkat pomocí cukrářského zdobícího sáčku. Podávat se může okamžitě, nebo můžete čokoládovou pěnu ještě dát více vychladit. Hotové dílo doporučuji ozdobit čerstvými malinami, jahodami a čokoládovými pilinami.