Recept: Lemon Curd / citrónový krém

Lemon Curd je tradiční anglický krém a ještě se jen dostává do povědomí naší domácí kuchyně. Lemon Curd bych popsala jako lahodný citrónový krém, jehož použití je tak bohaté, že budete schopni (jako já) ho dávat úplně všude. Na wafle, toasty, palačinky, lívance, do cupcakes, budete jím zdobit dorty nebo ho jen tak jíst :) V zahraničí ho běžně dostanete koupit v obchodech, ale udělat si lemon curd doma vůbec, ale vůbec není těžké. Stačí, když máte dobrý recept a o nepřekonatelnou lahůdku máte postaráno.

ingredience:

     3 citrony (budete potřebovat z nich kůru i šťávu)

     2 "tučnější" plátky změklého másla (ne Flóry, Ramy, ale klasického másla)

     2 celá vajíčka

     2 žloutky

     150 - 200 g moučkového cukru

     solamyl

     nádobu na uskladnění
thetailoredtea.com
thetailoredtea.com

Nejdříve si změklé máslo utřeme v hrnci s prosetým cukrem na vysokých obrátkách. Tím, že ho preosejete se vyvarujete tvorbě hrudek v lemon Curd. Důkladně omyjte citrony a nastrouhejte z nich kůru. Pak takto oholené citrony odšťavněte. Kůru i citronovou šťávu dejte do hrnce k máslově-cukrové směsi a po jednom přidejte žloutky, pak celé vajíčka a mixérem smíchejte všechno dohromady, dokud Vám nevznikne hladká směs veselé intenzivní žluté barvy.
Lemon Curd Recept
 chow.com


Pak lemon Curd na středním plameni vařte (asi tak 10 - 15 minut), ale dbejte na to, abyste tento citrónový krém stále mísily, neboť by se Vám vespod mohl snadno připálit. Směs by měla pomalu stékat z vařečky. Pokud Vám lemon Curd nechce zhoustnout, pak můžete přidat trochu Solamylu. Pokud máte směs naopak příliš hustou, přidejte malou trošku vody nebo citrónové šťávy.
Lemon Curd během vaření ochutnávejte a poměr jednotlivých ingrediencí si upravte podle své chutě. Chcete-li mít tento citrónový krém sladší, přidejte více cukru. Pokud více kyselejší, logicky musíte z cukru ubrat. Je to na Vás :)
Po vaření lemon Curd nechte vychladnout a pak tento krém už jen nadávkujte do předem připravených skleněných nádob a uskladněte v chladničce. Takto uskladněný by měl lemon Curd vydržet cca 2 týdny, ale pokud se mám přiznat, já jsem ho v lednici nikdy tak dlouho nesušila :) vždycky jsem ho použila při pečení, nebo se prostě snědl :)